فهرست مطالب

سیاست نامه علم و فناوری - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1401)

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اصغر سعدآبادی*، فهیمه آزموده، کیارش فرتاش صفحات 5-22

    رویدادهای استارتاپی (شتاب) ویژه زنان در سطح داخلی و بین المللی، اغلب به دنبال رفع مساله کارآفرینی زنان بدون توجه به حداکثر کردن ارزش آفرینی آنان بوده اند. در این مقاله رویداد خاتون به دلیل رویکردی متفاوت آن نسبت به حل مسایل و مشکلات زنان مورد بررسی قرار می گیرد. سوال اصلی نیز رویداد خاتون در هدف اصلی این رویداد، شناسایی ایده هایی است که به دنبال کاهش تعارضات ناشی از ایفای همزمان نقش های خانوادگی و اجتماعی زنان باشند. شبکه سازی و ایجاد ارتباط میان بانوان فعال در حوزه های فرهنگی و تربیتی و اجتماعی، رشد و پرورش خلاقیت و نوآوری بانوان در این حوزه ها، تبدیل ایده های فرهنگی - تربیتی به یک محصول، حمایت مالی و معنوی از ایده ها، دستیابی به راه حل های واقعی و موثر برای مشکلات و معضلات فرهنگی تربیتی و اجتماعی از دیگر اهداف برگزاری این رویداد بوده است. از این رو در ابتدا به مرور ادبیات موضوعی رویدادهای استارتاپی (شتاب) با محوریت زنان پرداخته و سپس با بررسی رویداد خاتون در چارچوب روش اقدام پژوهی به ارزیابی و جایگاه آن مبادرت نموده ایم. نتایج نظری و عملی این رویداد پرورش ایده های خلاقانه بانوان و آگاهی بخشی و مهارت افزایی بانوان علاقمند به نوآوری اجتماعی، نقش آفرینی اجتماعی آنان، همراه با حفظ نقش "مادری"، "همسری" و "فرزندپروری" بوده است. ضمن اینکه از 36 تیم باقی مانده در روز پایانی رویداد 8 تیم و از 12 تیم راه یافته به مرحله نهایی 11 تیم حامی یافتند و حتی تیم هایی که در پیش رویداد حذف شدند نیز 2 حمایت دریافت کردند.

    کلیدواژگان: استارت آپ (شتاب)، کارآفرینی اجتماعی، نوآوری اجتماعی، اقدام پژوهی، زن و خانواده
  • عماد گل محمدی، اسفندیار محمدی*، زینب طولابی صفحات 23-42

    شرایط پیچیده و دایما درحال تغییری که سازمان ها با آن روبرو هستند نیازمند بکارگیری رویکردی است که بتوانند به سرعت خود را با شرایط جدید منطبق کنند. چابکی استراتژیک به عنوان یک رویکرد برای مقابله با شرایط پیچیده مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی پیشایندها و پسایندهای چابکی استراتژیک با رویکرد قابلیت های پویا در بانک های فعال استان ایلام به روش کیفی انجام شد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و اهداف آن از طریق جهت گیری اکتشافی بدست آمده است. جامعه آماری پژوهش بانک های فعال در استان ایلام است که داده ها گردآوری شده با استفاده از مصاحبه نمیه ساختار یافته با 11 نفر از خبرگان بانکی بدست آمد. روش نمونه گیری در این پژوهش، ترکیبی از روش نمونه گیری نظری و گلوله برفی بود و نمونه گیری تا اشباع نظری ادامه پیدا کرد. روایی پژوهش از طریق تطبیق توسط اعضا، بررسی همکار و مشارکتی بودن پژوهش بررسی شد. پایایی پژوهش نیز از طریق تنظیم فرایند اصولی و منطقی در مصاحبه ها و نیز ثبت و ضبط جزییات پژوهش بررسی شد. تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک کدگذاری باز، محوری و انتخابی و به روش استراوس و کوربین (1998) انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که پیشایندهای چابکی استراتژیک با رویکرد قابلیت های پویا شامل عوامل کلان محیطی (پویایی محیط، ،شدت رقابت در صنعت بانکداری، موانع مالی و اقتصادی ،گسست فناوری) و عومل سازمانی و مدیریتی (قابلیت پاسخگویی، قابلیت توسعه بانکداری الکترونیک و دیجیتال ، طراحی و توسعه خدمات نوین، ضعف تفکر و دوراندیشی استراتژیک، مشکلات ساختاری، مشکلات فرهنگی و مشکلات حرفه ای) است. همچنین پسایندهای چابکی استراتژیک با رویکرد قابلیت های پویا شامل پیامدهای بیرونی (مزیت رقابتی و ارتقا برند) و پیامدهای درونی (افزایش بهره وری و سودآوری) است.

    کلیدواژگان: چابکی استراتژیک، قابلیت های پویا، صنعت بانکداری، مزیت رقابتی
  • محمدجواد جمشیدی، شیرین آرمند*، شهلا کریمی صفحات 43-58

    در دهه های اخیر، عموم کشورهای جهان با مسایل و مشکلات اشتغال درگیرند، کمبود شغل به عنوان یک معضل اجتماعی و اقتصادی باعث اثرگذاری منفی بر توسعه اقتصادی کشورهای درگیر شده است، این امر منجر به توجه بیشتر به امر اشتغال در میان کشورهای در حال توسعه شده است. حال اگر ایران بخواهد مسیر اقتصاد مقاومتی مدنظر رهبر انقلاب اسلامی را دنبال کند باید به ظرفیت های کسب وکارهای حوزه تجارت الکترونیک توجه نماید. موفقیت این کسب وکارهای هم درگرو استراتژی های اتخاذ شده از سوی موسسین و شرایط محیطی کسب وکار می باشد، که با داشتن یک مدل منسجم تجاری سازی فعالیت های کسب-وکار خود می توانند مشکلات و چالش های پیشروی خود را به حداقل ممکن کاهش دهند. بنابراین پژوهش حاضر به تبین و طراحی مدل تجاری سازی خدمات ارایه شده توسط کسب وکارهای فعال در زمینه تجارت الکترونیک می پردازد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی است با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام گرفته است. میدان پژوهش، موسسین شرکت های تازه بنیاد و افراد مطلع در زمینه تجاری سازی خدمات ارایه شده توسط کسب وکارهای حوزه تجارت الکترونیک بوده اند. در این راستا، از نمونه-گیری هدفمند در ابندا و در ادامه از روش گلوله برفی استفاده شد. شمار مشارکت کنندگان در پژوهش با استفاده از شاخص اشباع نظری به 14 نفر رسید. داده ها به روش مصاحبه عمیق و اسناد کتابخانه ای و اینترنی گردآوری شد. نتایج پژوهش نشان-دهنده 22 مقوله اصلی است که به صورت پارادایمی ترسیم شده است. در هسته مدل پارادایمی تجاری سازی خدمات قرار دارد.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، تجاری سازی، مدل سازی، کسب و کار، شرکت های نوپا
  • سارا محمدی*، فرج الله رحیمی، پریسا ظاهری عبده وند صفحات 59-78

    امروزه سازمانها علاوه بر نیروی انسانی ماهر و توانمند، نیازمند نیروی مشتاق و علاقمند به کار هستند. وجود کارکنانی با اشتیاق شغلی بالا سالهاست مورد توجه بسیاری از پژوهشگران علوم رفتاری قرار گرفته و تلاش برای شناسایی عوامل پیش بین آن مورد مطالعه آنهاست. ازجمله این عوامل ادراک سیاست سازمانی است. اگرچه برخی مطالعات تاثیر معکوس ادراک سیاست سازمانی بر اشتیاق شغلی را نشان داده اما ظرفیت بالقوه دو متغیر سکوت و آوای سازمانی به عنوان میانجی می تواند در این تاثیرگذاری نقش مهمی داشته باشند. در همین راستا مطالعه حاضر به بررسی تاثیر ادراک سیاست سازمانی بر اشتیاق شغلی باتاکید بر نقش میانجی سکوت و آوای سازمانی پرداخته است. این مطالعه ازنظر هدف، یک پژوهش کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی می باشد که برروی یک نمونه تصادفی 367 نفره از کارکنان شرکت فولاد خوزستان انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد و معتبر دارای روایی و پایایی، و تجزیه و تحلیل داده ها بااستفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار SmartPLS بوده است. یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که ادراک سیاست سازمانی هم به طور مستقیم (با ضریب مسیر 195/0- و آماره t معناداری، 357/3) و هم با توجه به نقش میانجی سکوت و آوای سازمانی بر اشتیاق شغلی تاثیر معنادار دارد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد افزایش ادراک از سیاست های سازمانی منجر به افزایش سکوت و کاهش آوای سازمانی کارکنان شده و در نتیجه اشتیاق شغلی آنها را تحت تاثیر قرار داده و کاهش می دهد و بالعکس. در این راستا برخی رویکردها و چارچوب ها به عنوان پیشنهادهای کاربردی جهت تبیین و تجویز سیاست گذاری مطرح شده، و محدودیت ها و پیشنهادهای پژوهشی نیز ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، ادراک سیاست سازمانی، اشتیاق شغلی، آوای سازمانی، سکوت سازمانی
  • منصور امینی، صادق صیادی * صفحات 79-98

    تفاوت ساختار و عملکرد «شرکت‌های ارایه‌دهنده خدمات هوشمند حمل‌ونقل» با «شرکت‌های سنتی حمل‌ونقل» باعث شده تا فعالیتشان با مشکلات حقوقی بسیاری روبه‌رو شود. «ماهیت حقوقی» ازجمله مشکلات مطرح در این زمینه است. هدف از پژوهش حاضر شناسایی ماهیت حقوقی «شرکت‌های ارایه‌دهنده خدمات هوشمند حمل‌ونقل» در نظام‌های حقوقی ایران، ایالات متحده امریکا و اتحادیه اروپاست. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است. روش آن توصیفی‌ ‌تحلیلی است و بر پایه اسناد و منابع کتابخانه‌ای نگاشته شده است. در این تحقیق به مطالعه و بررسی شرکت‌های اسنپ و اوبر پرداخته شده است. این شرکت‌ها با استفاده از فناوری‌هایی همچون هوش مصنوعی، تلفن همراه و اینترنت صرفا به‌منزله واسطه‌ای میان راننده و کاربر مسافر معرفی شده‌اند. ازهمین‌رو برداشت این است که یکی از طرفین مورد قرارداد حمل‌ونقل نیستند و مسیولیتی نیز در قبال این خدمات ندارند. اما طبق یافته‌های پژوهش، که برحسب بررسی ساختار فنی و حقوقی عملکرد این شرکت‌ها به‌دست آمده است، ادعاهای مذکور رد می‌شود و مشخص می‌شود که سهم آن‌ها فراتر از یک واسطه است. شرکت‌ها با استفاده از سامانه‌های هوشمندشان به‌شدت در روابط میان رانندگان و کاربران خود، ازطریق مطابقت و اتصال آن‌ها به یکدیگر، تعیین هزینه حمل‌ونقل، درخواست امتیازدهی به یکدیگر و مدیریت آن‌ها به‌موجب امتیازات مذکور و غیره، مداخله می‌کنند و این امر تعیین‌کننده ماهیت حقوقی آن‌هاست. همچنین، شرکت‌ها با استفاده از «شرایط و قوانین» داخلی خود رانندگان و کاربران را در چارچوب قواعد آن شرکت قرار می‌دهند و آن‌ها را ملزم به رعایت مقررات خویش می‌کنند. درنتیجه، این عوامل سبب شده‌اند که دولت‌های گوناگون ماهیت حقوقی این شرکت‌ها را با تصویب مقررات مخصوص یا شناسایی در قالب یکی از نهادهای موجود مشمول مقررات حوزه «حمل‌ونقل» کنند و آن‌ها را با عنوان «متصدی حمل‌ونقل» معرفی کنند.

    کلیدواژگان: ماهیت حقوقی، حمل و نقل هوشمند، شرکتهای حمل و نقل، متصدی حمل و نقل، سامانه های هوشمند
  • میترا موبد*، علی نادی زاده اردکانی صفحات 99-112

    یکی از اصلی‏ ترین ماموریت ‏های دانشگاه‏ ها کمک به توسعه و تحول جوامع از طریق آموزش و پژوهش است. در این راستا تعامل و ارتباط سازنده میان دانشگاه و جامعه محلی و بین ‏المللی می ‏تواند به دستیابی این ماموریت کمک کند. از سویی مسیولیت ‏پذیری اجتماعی به دانشگاه ها کمک می‏ کند در شناخت مشکلات و همچنین ارایه راهکارهای مناسب، با محیط خود بیشتر در ارتباط باشد. هدف اصلی این مطالعه شناسایی و دسته ‏بندی شاخص‏ های ارزیابی ارتباط موثر دانشگاه با جامعه، از ادبیات موجود در این زمینه است. در این مقاله، شاخص‏ های شناسایی شده از مطالعات پیشین، در هفت گروه اصلی دسته ‏بندی شده ‏اند. این نتایج می ‏تواند به ارزیابی وضعیت موجود و اولویت‏ بندی راهکارهای دانشگاه ‏ها برای ارتباط موثرتر با جامعه کمک کند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی دانشگاه، شاخص، ارزیابی، ارتباط دانشگاه و جامعه
  • محسن رحیم زاده، علیرضا نعیمی، امیر ذاکری* صفحات 113-128

    توسعه صادرات و حمایت از بین المللی شدن بنگاه ها همواره در دستور کار نهادهای حمایتی قرار دارد. برنامه های توسعه صادرات ازجمله سیاست هایی هستند که برای رفع موانع حضور شرکت ها به ویژه شرکت های کوچک ومتوسط در بازارهای بین المللی اجرا می شود. اگرچه در حال حاضر صادرات محصولات دانش بنیان سهم ناچیزی از صادرات کشور را به خود اختصاص داده اند، لکن در پی توسعه کمی و کیفی زیست بوم شرکت های دانش بنیان در سال های اخیر و موفقیت نسبی این شرکت ها در تامین نیاز کشور، این شرکت ها ظرفیت بالقوه ورود به بازارهای جهانی را دارا هستند و این امر در تداوم حیات آنها بسیار مهم است. در این مقاله مروری جامع بر مطالعات جهانی حوزه برنامه های توسعه صادرات صورت گرفته و مفاهیم، ویژگی ها و مولفه های اصلی این برنامه ها بیان شده است. در این مقاله با ارایه دسته بندی موضوعی از مطالعات صورت گرفته، این مطالعات از ابعاد سطح توسعه یافتگی جوامع، کارکردها و ساختار مدیریتی و مالی نهادهای توسعه صادرات، کارایی و اثربخشی برنامه های توسعه صادرات و اقتضایات خاص محصولات با فناوری پیشرفته بررسی خواهد شد. یافته های این تحقیق نشان داده است پنج محور اساسی شامل سطح آگاهی از برنامه های توسعه صادرات، حمایت بر اساس اندازه یا تجربه صادراتی شرکت، میزان مشارکت بخش خصوصی در هییت مدیره نهادهای توسعه صادرات و در نهایت حضور نماینده دولتی و دیپلماتیک فعال در کشورها به عنوان محورهای تصمیم گیری اصلی در حوزه تدوین برنامه های حمایتی و تخصیص منابع شناسایی شده است. درنهایت نیز باهدف ارتقای دانش کنونی مدیران، دلالت هایی از مطالعات انجام شده برای سیاست گذاران حوزه صادرات شرکت های دانش بنیان ارایه خواهد شد.

    کلیدواژگان: توسعه صادرات، بین المللی شدن، شرکت های دانش بنیان، فناوری
|
  • AliAsghar Sadabadi *, Fahimeh Azmoudeh, Kiarash Fartash Pages 5-22

    Women's Startup event at the national and international levels have often sought to resolve the problem of women in the field of employment, regardless of their social value maximization. Among these, Khatun’s event has a different approach than previous events to solve the problems of women. The main goal of this institution is to reduce the controversies caused by the simultaneous implementation of family and occupational roles that have had a negative impact on families. Networking and connecting women active in cultural, educational and social fields, developing women's creativity and innovation in these areas, transforming cultural-educational ideas into product, financial and spiritual support for ideas, achieving real and effective solutions for problems of women's have been the objectives of Khatun Institute. In the present article, firstly, the literature on the startup events focusing on women’s role is studied, then, using action research methodology the Khatoon Educational, Cultural and Social Center as an successful Event in Iran, is evaluated The theoretical and practical results of this even as a successful event in Iran were to foster creative ideas for women, raise women's awareness and skills, and promote their social role, along with maintaining their role...

    Keywords: Startup, Social Entrepreneurship, Social Innovation, Action Research, Women, Family
  • Emad Golmohammadi, Esfandyar Mohammadi *, Zinab Tolabi Pages 23-42

    The complex and ever-changing situation the organizations face requires a approach that can quickly adapt to new conditions. strategic agility is considered as a approach to deal with complex situations. Accordingly, the present study was conducted with the aim of identifying the Antecedents and consequences of strategic agility with a dynamic capabilities approach in the The Active Banks in Ilam province. This research has been obtained in terms of applied purpose and its objectives through exploratory orientation. The statistical population of the study is the active banks in Ilam province that the data were collected using semi-structured interviews with 11 banking experts. The sampling method in this study was a combination of theoretical sampling method and snowball and sampling continued until theoretical saturation. The validity of the research was assessed through Member checking, Peer examination and participatory research. The reliability of the research was assessed by setting a principled and logical process in the interviews as well as recording the details of the research. The collected data were analyzed using open, axial and selective coding techniques by Strauss and Corbin (1998). Findings showed that strategic agility with dynamic capabilities approach including macro-environmental factors (environmental dynamics, Internationalization capability in the banking industry, financial and economic barriers, technological disruption) and organizational and managerial factors (responsiveness, Ability to develop electronic and digital banking, Design and development of new services, poor thinking and strategic foresight, Structural problems, cultural problems and professional problems). Consequences of strategic agility with dynamic capabilities approach also include external consequences (competitive advantage and Brand upgrade) and internal consequences (increased productivity and profitability).

    Keywords: Strategic Agility, Dynamic Capabilities, Banking industry, competitive advantage
  • MohamadJavad Jamshidi, Shirin Armand *, Shahla Karimi Pages 43-58

    In recent decades, the general public of the world is involved in employment issues and problems. Has been. Now, if Iran wants to follow the path of the resistance economy considered by the Leader of the Islamic Revolution, it must pay attention to the capacities of e-commerce businesses. The success of these businesses also depends on the strategies adopted by the founders and the business environment, which with a coherent model of commercialization of their business activities can advance the problems and challenges. Reduce themselves to a minimum. Therefore, the present study explains and designs the commercialization model of services provided by businesses active in the field of e-commerce. The present study is a qualitative research with the foundation data theory approach. The field of research has been the founders of start-ups and knowledgeable individuals in the field of commercialization of services provided by e-commerce businesses. In this regard, purposive sampling was used in Abenda and then the snowball method was used. The number of participants in the study using the theoretical saturation index reached 14 people. Data were collected through in-depth interviews and library and internship documents. The research results show 22 main categories that are drawn in a paradigm. At the core of the paradigm model is the commercialization of services.

    Keywords: e-commerce, Commercialization, Modeling, Business, start-ups
  • Sara Mohammadi *, Farajallah Rahimi, Parisa Zaheri Abdehvand Pages 59-78

    Today, in addition to having a skilled and capable manpower, organizations need an eager manpower and interested in work. Job engagement in employees has long been regarded by many researchers in behavioral science and attempts to identify its antecedents have been studied. One of these factors is the perception of organizational politics. Although some studies have shown that perceived organizational politics has a negative effect on job engagement, but the potential capacity of the two variables; organizational silence and voice as a mediator can play an important role in this effect. In this regard, the present study was conducted to investigate the effect of Perceived Organizational Politics on job engagement with emphasis on mediating role of organizational silence and voice. This study was conducted on a random sample of 367 employees of Khuzestan Steel Company. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. Data were collected by standard questionnaires with validity and reliability and analyzed using structural equation modeling with Smart PLS software. The results of testing the research hypotheses showed that perception of organizational politics both directly (with path coefficient of -0.195 and t-statistic, 3.357) and indirectly -with respect to the mediating role of organizational silence and voice- (with path coefficients of 0.025, -0.037 and t-statistic, 0.635, 0.96) has a significant effect on job engagement, respectively. The results of the data analysis showed that increasing the perception of organizational politics leads to increasing organizational silence and reducing organizational voice of employees, and thus affects and weakened their job engagement, and vice versa. In this regard, some approaches and frameworks have been proposed as practical recommendations to explain and prescribe policy-making, and limitations and research suggestions have been presented.

    Keywords: Policy-making, Perceived Organizational Politics, Job Engagement, Organizational Voice, Organizational Silence
  • Mansour Amini, Sadegh Sayyadi * Pages 79-98

    Due to the differences in the structure and performance of "Companies Providing Intelligent Transportation Services" with "Traditional Transportation Companies", their activities have faced many legal challenges. One of the challenges concerning these companies is their "Legal Nature". This study aims to identify the legal nature of "Companies Providing Intelligent Transportation Services" in the legal systems of Iran, the United States, and the European Union. This research is applied in terms of purpose and is written based on the descriptive-analytical method and based on library documents and resources. In this paper, Snapp and Uber Companies have been studied. Using technologies such as artificial intelligence, mobile phones, and the Internet, these companies present themselves as mere intermediaries between the driver and the passenger user; Therefore, they are not a party to the contract of carriage and will not be responsible for these services. However, the research findings, which have been obtained based on the study of the technical and legal structure of the performance of these companies, refute the mentioned claims and show their role beyond an intermediary. Using their apps, companies have strongly interfered in the relationships between their drivers and passenger users (Matching and Connecting them, Determining the price of transportation, Requesting ratings for each other, and managing them according to the mentioned ratings, etc.), which determines their legal nature. Also, Companies use their internal "Terms and Conditions" to regulate drivers and passenger users within their rules and require them to comply with their regulations. As a result, these factors have led various governments to subject the legal nature of these companies to "Transportation" regulations by enacting specific regulations or identifying them as one of the existing entities, and identifying them as "Carriers".

    Keywords: Legal Nature, Intelligent Transportation, Transportation Intermediary, Carrier, Intelligent Systems
  • Mitra Moubed *, Ali Nadizadeh Pages 99-112

    One of the main missions of universities is to help the development and transformation of societies through education and research. In this regard, constructive interactions and communications between universities and local and global societies can help achieve this mission. Moreover, the university social responsibility (USR) helps universities be more connected with their environment in recognizing problems and also providing appropriate solutions. The main purpose of this paper is to identify and categorize the criteria for evaluating the effective relationship between the university and the society from the literature. The criteria identified from previous studies have been classified into seven main groups. The results can help to assess the current situation and prioritize the strategies of universities for more effective communication with society.

    Keywords: University social responsibility, Criteria, Evaluation, university-social relationship
  • Mohsen Rahimzadeh, Alireza Naimi, Amir Zakeri Pages 113-128

    Export promotion and support for the internationalization of enterprises is always on the public agenda. Export promotion programs are among the policies implemented to remove barriers to the presence of companies especially small and medium-sized companies in international markets. Although the export of technology-based products currently accounts for a small share of the country's exports, but due to the development of the ecosystem of technology-based firms in recent years and the relative success of these companies in meeting the country's needs, these companies have the potential to enter global markets; which is very important for their survival. This article provides a comprehensive overview of studies in the field of export promotion programs and the features and main components of these programs. By presenting a thematic classification of the studies, this study will examine the dimensions of the level of development of societies, functions and management and financial structure of these agencies, efficiency and effectiveness of programs and specific requirements of high technology products. Five main decision-making areas in the field of support programs have been identified: the level of awareness of export development programs, support based on the size or export experience of the company, the level of private sector participation in the board of export promotion agencies, and finally the presence of active diplomatic representatives. Finally, in order to improve the current knowledge of managers, the implications of the studies conducted for export policy makers of technology-based firms will be presented.

    Keywords: Export Promotion, internationalization, Technology-Based Firms, Technology